ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ

Експериментален обучителен тест с AngularJS

Когато се налага да учим ...

  • Най-важните неща в един урок винаги могат да се опишат с няколко изречения.
  • От друга страна, ако след всеки урок, който учим, се опитваме да съставим няколко изречения за важните неща, това би ни помогнало да научим урока по-добре!
  • Ако ползваме онлайн обучение и ни предложат възможни варианти за създаване на изречение по урока, това определено би ни накарало да се замислим, а после - да потърсим верния отговор.
  • Ако сбъркаме, нека да няма "наказание", а просто да потърсим отново...
  • Ако нашите грешки се записват, преподавателят, който е създал урока ще може да ги види и да обмисли евентуални промени, така че нещата да се разбират по-бързо. А обратната връзка е важна!
  • Този подход лесно може да се приложи за почти всички учебни дисциплини, които не изискват чертежи или формули!
  • ...и накрая, този тест може да се окаже подходящ и за уроци по програмиране. Писането на програмен код е процес свързан с абстракция, както при математиката, но в същото време нещата, които се правят, изискват съобразяване с правила и изключения, както е при езиците.

Demo GitHub

Как изглежда това?

Реализация на тази идея може да видите от горното Демо. Тя се отнася до малък курс по JavaScript за начинаещи, който съдържа видеа и учебни материали в zip папка, към всеки урок.

Може да отидете на желания урок, да гледате видеото и да направите теста като този по-долу. Избирате трите части на изречение, което смятате за вярно и кликвате на "Провери..."

Верните изречения са пред очите Ви и можете да им се радвате, до като мислите за следващото нещо "за откриване".

Ако сбъркате, грешката няма да бъде показвана! Ще получите само броя на останалите неоткрити изречения.

От страната на преподавателя....

Преподавателят може да добавя уроци, да редактира въпросите...

... и да разглежда грешките!

Обратната връзка е анонимна и бърза. Обявавам този проект сега, но негов вариант беше публикуван преди няколко месеца и точно този урок беше разглеждан от някой, който беше правил и теста. След като прочетох отговорите, реших да променя както видеото, така и въпросите към него, защото реших, че не са достатъчно ясни. Убедена съм, че този вариант е по-добрият.

Решението е с AngularJS

AngularJS се оказва добро и леко решение. Има много HTML контроли в потребителската и административната част, които лесно се управляват с ng-model. Асинхронните заявки вървят леко без да се презарежда видеото.

Възможни приложения

Прилагането на подобен тест за уроци по програмиране е експеримент. Подобни тестове може да се срещнат в учебниците по езици. Струва ми се, че и тук един такъв тест би помогнал "да се осъзнаят" доста подробности. Информацията за преподавателя също е ценна, особено за случаи, в които дадена тема не е била развивана пред публика и лекторът няма представа за реакциите на слушателите.

Споделете мнение!